fbpx

Penge fra arv gør en stor forskel for Danner 

De penge, danskerne testamenterer til Danner, har enorm betydning og gør, at vi kan hjælpe endnu flere voldsudsatte kvinder og børn. 

Flere og flere danskere betænker velgørende organisationer i deres testamente, og Danner får også jævnligt donationer fra både kvinder og mænd, der vælger at testamentere en del af deres arv til arbejdet for voldsudsatte kvinder og børn. I en organisation, der som Danner ikke er på finansloven, har disse donationer rigtig stor betydning. 

”Danner er en nonprofitorganisation, der ikke skal generere et overskud. Vi skal ud at finde penge til alt, hvad vi laver, og er derfor helt afhængige af indimellem at være heldige at få en arv. De penge gør en verden til forskel – både for vores arbejde med at udvikle nye indsatser til gavn for kvinder og børn, for vores fortalervirksomhed, og også når vi skal støtte særligt op om de kvinder og børn, der bor på Danners krisecenter. Det kan være til hjælp til en advokat, overlevelsesmidler til mad og fornødenheder eller en tur ud i det blå for kvinder og børn, der ikke har mulighed for en ferie. Så donationerne fra arv er bredt set noget, der altid falder på et tørt sted,” siger Danners direktør, Mette Marie Yde. 

Hvor meget det bliver til i kroner og øre hvert år er vidt forskelligt. Nogle år arver Danner ingen, andre år kommer der flere arvsager ind på én gang. Nogle testamenterer hele deres arv til Danner, andre en lille procentdel. Nogle testamenterer deres hus i Danners navn, andre et engangsbeløb. 

”For os er alle penge vigtige, små som store beløb, men det handler om mere end penge. Der ligger rigtig meget anerkendelse i det. Det betyder jo, at de mennesker føler sig beslægtet med sagen og bakker op om det arbejde, vi laver,” siger Mette Marie Yde. 

Hver eneste krone bliver til meget mere 

Donationerne fra arv har blandt andet gjort det muligt at udvikle nye indsatser til gavn for voldsudsatte kvinder og børn. Et eksempel er Danners videnscenter, der begyndte i det små omkring 2013-2014 takket være en større arv. Siden har det vokset sig til en vigtig del af Danners arbejde med systematisk indsamling af data og viden om vold, politisk fortalervirksomhed, internationalt arbejde, uddannelsesvirksomhed, samarbejder med en række organisationer og eksterne forskere og meget mere. 

Et andet eksempel er Danners udslusningsboliger, hvor kvinder og børn kan flytte ind efter tiden på krisecenteret, så overgangen til et almindeligt liv bliver mindre brat og risikoen for at vende tilbage til et liv med vold mindre. Også denne efterværnsindsats blev en realitet takket være private donationer. 

”At udvikle nye indsatser er noget af det, vi er meget optaget af, men det er også det, der er rigtig dyrt. Man får jo først støtte fra det offentlige eller fra en fond, når man er meget langt henne i udviklingsarbejdet. At vi ikke har nogen grundfinansiering betyder, at vi hver eneste måned skal ud og finde lønkroner til, at vores ansatte kan udføre det arbejde, som de er rigtige dygtige til. Uanset om de rådgiver kvinderne, kommunikerer med befolkningen, arbejder for politiske mål eller noget helt fjerde, så kan vi ikke betale løn med gode intentioner. Derfor er donationerne så afgørende vigtige for os,” siger Mette Marie Yde og fortsætter: 

”Når nogle af de her arvemidler kan omsættes til nye indsatser på baggrund af de erfaringer, vi får fra de kvinder, der bor på krisecenteret eller får hjælp i vores rådgivningscenter, og den viden, vi får gennem vores videnscenter, så tænker jeg, at hver eneste krone bliver til meget, meget mere. Når indsatserne er udviklet, er de med til at hjælpe voldsudsatte kvinder i mange år frem.” 

Mange historier bag donationerne  

Bag hver arvesag til Danner, gemmer der sig en historie. Nogle gange bliver historien fortalt, andre gange foretrækker giveren ikke at forklare, hvorfor Danner indgår i deres sidste vilje. Nogle har selv oplevet vold i deres familie, andre kender nogen, der har haft vold alt for tæt inde på livet, andre igen har fulgt kvindesagen og støtter det kvindepolitiske arbejde for ligestilling og ligeværd. Nogle var endda selv med i 1979, da Dannerhuset blev besat af kvinder fra alle afkroge af kvindebevægelsen. 

”Da Dannerhuset blev besat og lovliggjort, blev det ret hurtigt vold mod kvinder, der blev omdrejningspunktet. Det havde besætterkvinderne ikke tænkt på forhånd, men sådan blev det, fordi det viste sig, at der var en masse kvinder, der havde brug for hjælp. I dag er det stadig sjældent, at der er et ledigt værelse på krisecenteret, der står tomt i mere end en halv time,” fortæller Mette Marie Yde. 

”Og vi har set flere eksempler på, at nogle af de kvinder, der var med til at besætte huset – eller i hvert fald var aktive omkring besættelsen dengang – har valgt at donere deres arv til fortsættelsen af det projekt, de selv var med til at starte. Det synes jeg er smukt på så mange måder.” ‘

Godt at vide om arv og testamenter 

  • Danner betaler ikke arveafgift, og pengene går derfor ubeskåret til arbejdet med at hjælpe voldsudsatte kvinder og børn. 
  • Et testamente kan formuleres på mange måder alt efter, om man har arvinger, og hvordan man vil fordele sine værdier.  
  • Både mennesker med og uden arvinger vælger at testamentere til Danner.
  • Man skal altid huske at rådføre sig hos advokat inden man skrive sit testamente. Det koster i omegnen af 5.000 kr. alt afhængigt af kompleksiteten at få udarbejdet et testamente. 
  • Du har også mulighed for gratis at oprette dit testemente til fordel for Danner hos dokument24. Læs mere her.

Man er altid velkommen til at ringe til Danner for råd om arv og testamente. Kontakt Danners fundraisingansvarlige, Julie Tolstrup, på jts@danner.dk eller tlf. 30785861. 

Læs mere

Året går på hæld og i Danner har 2022 blandt andet budt...
Lige nu søger vi frivillige der både har tid og lyst til...

Der eksisterer i dag ikke en samlet plan for hvordan myndighederne forebygger...